- mari nymoen
Elegisk science fiction
Store landskap og enorme avstander tegnes opp i denne skarpe sci-fi-debuten.

Foto: Carsten Aniksdal
Maria Dorothea Schrattenholz «Atlaspunkt»
Oktober. Dikt. 65 sider. 279 kroner
Melankolien og dystopien står sterkt i Schrattenholz´ debut. Diktene beveger seg fra en inzooming av jordas tilblivelse, og beveger seg gjennom fortid og nåtid mot en apokalyptisk fremtid der jorda er en askelagt kule sett fra generasjonene etter de overlevende som flyktet til Mars: «til tredjedels gravitasjon, sand og avstand, hva savnet de?».
Forlaget kaller den både en evolusjonshistorie og en science fiction-framstilling. Ikke en sjanger man møter på altfor ofte i norsk samtidspoesi, i alle fall ikke hos debutanter. Det er umulig å ikke være innom Rimbereids «Solaris korrigert» i møte med Schrattenholz diktsamling, og noen felles navigeringspunkter kan spores, først og fremst i konkrete episoder der menneskene skal/har forlatt jorden for å bosette seg et annet sted. Men der Rimbereid inkorporerer et språklig sterkt eksperiment, forholder Schrattenholz seg til et mer tradisjonelt og mindre truende språk.
Å skape litteratur fra naturvitenskapelige fakta er forfatteren ikke alene om, flere yngre forfattere har med stort hell forsøkt seg på det samme de senere årene, deriblant Frøydis Sollid Simonsen med «Hver morgen kryper jeg opp fra havet»
Desautomatisering
«Atlaspunkt» er delt i fire deler. Den første delen, «Her», forteller renskåret, taktilt og usentimentalt om jordas tilblivelse, og med den blir også språket og mennesket til: «vannet stiger og synker/du lener deg mot luftrommene/legger pannen mot vinden/og kaller den vind/for at den en dag skal kunne løfte deg.»
Diktene gjør i «Atlaspunkt» ofte det den aller beste poesien gjør: gjør det selvsagte og automatiserte synlig, gjennom et nytt blikk i språket. Kroppens bevegelser hos det som likner steinaldermennesket som gjør nytte av jordas ressurser, naturens selvfølgeligheter og en vag anelse av at noe skal skje starter i denne delen. En type vitenskapelig tilnærming til kroppen og universet skrives frem med presisjon, melankoli og en fin veksling mellom ro og uro.
Diktene er sterkest der de er konkrete og bygger opp det eksisterende på en ny måte, der de gir tydelige bilder som grafisk og poetisk går rundt seg selv: «la kloden frakte deg/sakte mot morgenen/der dagslyset kommer/fra bunnen av himmelen/og gjør øynene til det de skal være.» Her er teksten også preget av både nærvær som er rikt, men usentimentalt konkret og kjølig.
Noen få dikt skiller seg ut som svakere, ved at i alle fall denne leseren faller ut av en konkret og meningsbærende situasjon med berøringspunkter i sin etablerte virkelighet, for så å bryter med det konkrete og blir vagere og godt skrevet, men oppleves ikke alltid like godt tenkt:
radioen sier: krigene
er fremdeles
uendelig langt borte
Kasakhstan er egentlig
ikke en nasjon
vulkanene våkner
og sovner
våkner og sovner
virus våkner
og sprer seg gjennom kroppene
kopper
ebola
det kommer brev
med hans navn i trykte bokstaver
på tørre konvolutter
jeg åpner dem ikke
bretter dem sammen til sverd
stikker dem i jorden
i blomsterpottene
jeg sover alltid
med tommelen inni hånden
jeg har armer som kan foldes
hender som kan flettes
bein som kan krysses
gnir sitronkarameller mot tennene
har jeg gjort noe galt nå?
Tilbakelagte eksistenser
«Atlaspunkt» panorerer store områder samtidig som den zoomer inn på menneskekroppen og dens minste bestanddeler, alt med det samme skarpt observerende blikket. I bokas andre del, «Gjest», nærmer den seg et slags kjærlighetsforhold lagt til vår tid, mens i de to siste delene, «Mars» og «Retur», skildres en melankolsk fremtidsvisjon etter et globalt pompeiiaktig helvete har nådd jordoverflaten, og de gjenlevende har gjennom store skip forflyttet seg gjennom rommet og bosatt seg i den røde sanden på Mars, blant metall, avgrensninger, og en kunstig atmosfære hvor det eneste som er forgjengelig er mennesket selv: «vi ser bare det vi ser, sammenføyninger, det som er/konstruert/er konstruert for å vare, vi er/konstruert for å leve.»
Det hviler et creepy, hult og laboratorieaktig slør over teksten hvor det menneskelige får stor poetisk gjennomslagskraft, kontrastene til livet slik vi kjenner det er enorme. Vi dras inn i et slags sanselig nærvær der det er stor plass til håp og lengsel. Vi, som fremdeles befinner oss under asken som beskrives, kan ikke annet enn å heie på fortelleren i samlingens siste del, på vei mot jorda som en av de utvalgte for å reise «tilbake og grave, lete, finne/det som kan gjøre det gamle nytt, alt vi ikke har sett». Samlingen er vitenskapelig nerdete ned på molekylnivå, men ikke som staffasje eller klistremerker.
Den lengste reisen
Et sted i teksten heter det: «et annet ord for skip: elegi». «Atlaspunkt» uttrykker en tidsproblematikk knyttet til tap og mørke, men også til håp og lys, og likner på mange måter elegien. Reisen tilbake til jorden er likevel ikke en reise tilbake til lyset, men en reise tilbake til en tapt tilværelse, foretatt av mennesker med minner som ikke er deres egne, men noe de er blitt fortalt: «jeg tror himmelen heter indigo/men jeg vet ikke/om jeg noen gang har sett indigo». Det oppstår en intens vibrasjon i leserens naturlige og umiddelbare ønske om at de tilbakevendte skal klare å etablere oss på nytt på den blå planeten sett mot det marsmennesket kan oppfylle:
jeg setter tærne først mot jorden, så hælen
overarmen har én knokkel, underarmen har to
for å kunne vris
hånden har en overside og en underside
huden har en utside og en innside
vi er porøse
som de gamle søylene
som de ryggbøyde broene
ytre krefter bryter oss ned, vi svekkes på måter vi ikke
kunne se
får ikke trenge inn i deg, forstå oss selv, hvorfor vi ikke
kan slå oss til ro
får ikke lage nye minner
avstanden mellom fingrene mine øker
avstanden mellom molekylene mine øker
hukommelsen veier ingenting
men jeg ligger her som et gissel i sanden
og er den tyngste på planeten
akkurat nå
en bit av kroppen mangler
erstattet av alt jeg har sett
pupillene danner en tynn stråle
i en glatt, rett linje som treffer det røde punktet der oppe, der jeg ble født, der
jeg var lett
Økokritisk blikk/Echoes in the garden
Nærliggende begreper som apokalypse, forurensing, undergang og mennesket versus teknologi gjør det mulig å lese denne samlingen med økokritisk perspektiv, og den fungerer også best der den gir rom for komplekse menneskelige erfaringer omkring mennesket i naturen/landskapet. Den sier ikke noe om hva som gikk galt og beveger seg ikke i noen geopolitisk retning, men spenner opp et svært dyptgående, poetisk og detaljert lerret over hva menneskets plass i naturen en gang var, som mot slutten kontrasteres med utslettelse og liv på Mars som en kunstig lunge.
Schrattenholz forholder seg til en tidstypisk narrativ lyrisk tradisjon, men inkorporerer naturvitenskapelige forsøk på å forklare verden og universet. Samlingen er sterkest der den har flest berøringspunkter med denne tematikken, i første og siste del. Resultatet er et komplekst, usentimentalt poetisk univers der leseren ønsker å følge den verdenen som skapes, forgår og forsøkes omskapt.
Den kjølige og apokalyptiske melankolien gjør denne samlingen til det jeg tror er en av årets mest interessante, med mange bilder som sitter som sting: mennesket på Mars søker å fastholde en tapt virkelighet, i alle fall i språket: «de snudde seg i søvne/mot noe de ikke kunne glemme».
Mari Nymoen Nilsen